“Dah 8 Tahun Kahwin, Suami Mula Boroi, Mulut Berbau, Nak Cium Pun Geli” – Isteri

Loading...
Like Page Kami Di Facebook!

Selalu kita mendengar ada sesetengah lelaki bergelar suami selalu mengadu isteri mereka sudah tidak cantik seperti dulu. Siap membanding bezakan isteri sendiri dengan isteri orang lain yang juga sudah mempunyai ramai anak, tetapi masih mampu menjaga penampilan diri.

Itu biasa. Yang tak biasa, bila isteri mengadu tentang suami yang sudah tidak seperti dulu, boroi, mulut berbau, kepala mulai botak tengah etc. Jarang dengar isteri berkata-kata demikian, tetapi jika suami confessor ini terbaca luahan isterinya ini? Pasti menangis dan berat rasa hati nak menerima hakikat luahan isterinya yang sudah lama terpendam itu.

ADMIN dan semua pembaca Kisah Rumah Tangga (KRT). Saya nak luahkan perasaan dan stress saya tentang suami saya ini.

Masa mula-mula berkahwin, suami saya ini punyalah handsome ‘gile’. Bibir merah, badan sado, sedap mata memandang sehingga saya bangga bila keluar dengan dia walaupun saya adakalanya cemburu juga bila ada perempuan lain yang memandang-mandang dia.

Tetapi selepas lapan tahun berkahwin (lapan tahun ye, bukan 15 tahun) dan dikurniakan empat orang anak, suami saya dah jadi macam orang hutan saja. Dengan perutnya sudah boroi, kepalanya sudah mula botak, sudahlah dahi dia luas seperti padang golf, mulut pula berbau busuk, nak cium pun geli wei!

Bila saya tengok suami jiran walaupun anak mereka dah lima dan kahwin pun dah 20 tahun, tetapi masih kelihatan handsome. Bila dia keluar dengan anak dia, dah macam adik beradik pula saya tengok.

Bukannya seperti suami saya yang serabai gile tak reti nak bergaya langsung. Nak keluar dengan dia pun saya malu. Nak bawa pergi kenal-kenal dengan kawan sekolah pun saya tak sanggup.

Nak ‘bersama’ dengan suami, saya terpaksa bayangkan muka suami seperti suami jiran saya, baru saya boleh teransang pada suami sendiri. Kalau saya tak bayangkan begitu, saya cuma nampak babi saja di atas perut saya.

Boleh semua makcik-makcik bawang dan pakcik-pakcik halia beri pandangan? Saya sudah puas menasihatkan suami saya ini, tetapi diabuat tak peduli saja.

Apa perasaan anda wahai lelaki kalau ada isteri yang mengadu di page KRT seperti masalah saya ini? Sentap tak? Pengajarannya, susah nak jumpa seorang isteri yang menghina atau mengadu tentang bentuk fizikal suaminya. Jadi para suami ingat, jangan nak menghina isteri.

Sekian dari saya.

Sumber: Kisah Rumah Tangga

[ARTIKEL POPULAR DIBAWAH]

DOA YANG DIAJAR NABI KEPADA ANAS BIN MALIK SEHINGGA MENJADI KAYA RAYA

Bolehkan ustaz huraikan kisah sahabat Rasulullah SAW yang bernama Anas bin Malik dan doa Nabi SAW kepada beliau iaitu doa untuk murah rezeki dan panjang umur?

Anas bin Malik bin Nadhr Al-Anshari Al-Khazraji adalah seorang shahabat nabi yang memiliki harta banyak dan berumur panjang. Ketika Rasulullah Salallahu’ Alaihi Wasallam hijrah, Anas masih sangat kecil, berusia sepuluh tahun. Sejak kecil ia menjadi pelayan Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wasallam selama kurang lebih sepuluh tahun.

Anas bin Malik radhiyallahu’anhu bercerita: “Dahulu ibuku membawaku menghadap Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wasallam.” Berkata Ummu Anas: “Wahai Rasulullah, ini si kecil Anas, aku bawa ia kepadamu agar berkhidmat untukmu. Doakanlah untuknya wahai Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wasallam!”

Rasulullah berdoa:

اَللَّهُمَّ أَكْثِرْ مَالَهُ وَوَلَدَهُ وَبَارِكْ لَهُ فِيْهِ

“Allahumma Aktsir Malahu Wa waladahu wa baarik lahu Fiima Rozaqtahu.” Maksudnya : “Ya Allah perbanyaklah hartanya dan anak-anaknya, dan berkahilah apa yang Engkau anugerahkan padanya !” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kesan daripada doa tersebut, Allah SWT telah panjangkan umurnya, mempunyai anak dan harta yang banyak sebagaimana yang dikatakan oleh Anas r.a sendiri: “Demi Allah, hartaku sangat banyak dan anak cucuku hari ini lebih seratus orang.”

Doa khusus Nabi S.A.W kepada Anas Bin Malik : Allahumma , aksir maalahu, wa waladahu, wa wassiqlahu fiddarihi, wa bariklahu fi ma a’toitahu, wa ahsin a’malahu, warghfirlahu.

Maksudnya: “Ya Allah, perbanyakkanlah hartanya dan anak-anak-anaknya, luaskanlah rumahnya, berkatilah dia pada semua kurniaan-Mu kepadanya, perbaikilah amalannya dan ampunkan untuknya.”

Mengikut catatan Anas bin Malik r.a. memang kaya, mempunyai anak seramai 120 orang, umur ketika meninggal dunia pada umur 104 tahun (93 H) dan meriwayatkan 2200 hadis Nabi SAW.

Abul ‘Aliyah Ar-Rayahi (tabi’in) berkata: “Anas bin Malik memiliki sebuah kebun kurma yang selalu berbuah dua kali dalam setahun.” (Tidak sebagaimana kebun pada umumnya yang berbuah hanya sekali)

kredit: kemarahanpaklong.com

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*