DOA YANG DIAJAR NABI KEPADA ANAS BIN MALIK SEHINGGA MENJADI KAYA RAYA

Loading...
Like Page Kami Di Facebook!

Bolehkan ustaz huraikan kisah sahabat Rasulullah SAW yang bernama Anas bin Malik dan doa Nabi SAW kepada beliau iaitu doa untuk murah rezeki dan panjang umur?

Anas bin Malik bin Nadhr Al-Anshari Al-Khazraji adalah seorang shahabat nabi yang memiliki harta banyak dan berumur panjang. Ketika Rasulullah Salallahu’ Alaihi Wasallam hijrah, Anas masih sangat kecil, berusia sepuluh tahun. Sejak kecil ia menjadi pelayan Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wasallam selama kurang lebih sepuluh tahun.

Anas bin Malik radhiyallahu’anhu bercerita: “Dahulu ibuku membawaku menghadap Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wasallam.” Berkata Ummu Anas: “Wahai Rasulullah, ini si kecil Anas, aku bawa ia kepadamu agar berkhidmat untukmu. Doakanlah untuknya wahai Rasulullah Salallahu ‘Alaihi Wasallam!”

Rasulullah berdoa:

اَللَّهُمَّ أَكْثِرْ مَالَهُ وَوَلَدَهُ وَبَارِكْ لَهُ فِيْهِ

“Allahumma Aktsir Malahu Wa waladahu wa baarik lahu Fiima Rozaqtahu.” Maksudnya : “Ya Allah perbanyaklah hartanya dan anak-anaknya, dan berkahilah apa yang Engkau anugerahkan padanya !” (Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim)

Kesan daripada doa tersebut, Allah SWT telah panjangkan umurnya, mempunyai anak dan harta yang banyak sebagaimana yang dikatakan oleh Anas r.a sendiri: “Demi Allah, hartaku sangat banyak dan anak cucuku hari ini lebih seratus orang.”

Doa khusus Nabi S.A.W kepada Anas Bin Malik : Allahumma , aksir maalahu, wa waladahu, wa wassiqlahu fiddarihi, wa bariklahu fi ma a’toitahu, wa ahsin a’malahu, warghfirlahu.

Maksudnya: “Ya Allah, perbanyakkanlah hartanya dan anak-anak-anaknya, luaskanlah rumahnya, berkatilah dia pada semua kurniaan-Mu kepadanya, perbaikilah amalannya dan ampunkan untuknya.”

Mengikut catatan Anas bin Malik r.a. memang kaya, mempunyai anak seramai 120 orang, umur ketika meninggal dunia pada umur 104 tahun (93 H) dan meriwayatkan 2200 hadis Nabi SAW.

Abul ‘Aliyah Ar-Rayahi (tabi’in) berkata: “Anas bin Malik memiliki sebuah kebun kurma yang selalu berbuah dua kali dalam setahun.” (Tidak sebagaimana kebun pada umumnya yang berbuah hanya sekali)

kredit: kemarahanpaklong.com

LAGI ARTIKEL MENARIK DIBAWAH !!

“Saya ditumbuk berulang-kali, lebih 10 kali oleh pemandu teksi di Aeon Bukit Tinggi, Klang”

Rider request pickup point di Aeon Bukit Tinggi, seperti biasa saya terus ke Starbuck Aeon tersebut sambil buat panggilan telefon ke rider, rupanya dia tunggu di bus stop Aeon, bersebelahan Taxi Stand Aeon. Saya terangkan kepada rider untuk menunggu saya di bawah jejantas, betul-betul depan exit Aeon, tapi jejantas itu juga berdekatan dengan Taxi Stand Aeon, semuanya berhampiran. Ketika saya selesai punch ticket untuk exit Aeon, saya sudah nampak rider tersebut. Lambat pula dia bergerak.

Jadi saya tunggu bawah jejantas. Datang pemandu teksi berbaju putih, dialek Sabah, menumbuk cermin kereta berkali-kali minta saya pergi, kemudian menendang bahagian sisi kereta dengan kuat 2-3 kali. Saya parking ke hadapan sedikit untuk lancarkan laluan trafic, kemudian keluar kereta sambil ON fon, hajat hati mahu ambil video/gambar driver teksi tidak bertamadun itu. Baru beberapa saat merakam, dia terus meluru dan menumbuk saya bertubi-tubi di kepala, saya tidak melawan sebab tangan ada fon dan tak mahu keruhkan keadaan sebab di situ ramai kawan-kawannya.

Cermin mata saya pecah, hilang dua-dua cerminnya, muka saya ada sedikit luka, telinga rasa berdengung, mujur tumbukan yang bertubi itu tidak sekuat mana, tapi saya cukup geram sebab beliau bersikap sangat aggresif dan tidak menunjukkan nilai yang seharusnya. Saya pemandu Grab yang sah mengikut lunas undang-undang Malaysia, dia pun Pemandu Teksi, dia boleh sahaja daftar masuk bawah Grab sebagai Grab Taxi atai Just Grab, melalui Uber pun boleh, jadi adil, sama-sama cari rezeki. Malahan dia mempunyai saluran untuk jana pendapatan dengan lebih luas. Mengapa perlu bertindak ganas.

Cermin mata saya kutip di tanah, kemudian saya beredar dan beritahu dia dan rakan-rakannya yang laporan polis akan dibuat. Selesai hantar rider berbangsa Sri Lanka tadi ke destinasi, saya terus menuju ke Balai Polis Bukit Tinggi, Klang, Koperal Rahim mengambil laporan, kemudian saya diminta ke IPD Klang Selatan untuk berjumpa Inspektor Suresh. Surat untuk buat pemerikaaan perubatan ada saya pegang, namun klinik swasta dikawasan ini semuanya tutup, mungkin sebab hari ini Sabtu 9 Sepetember, Hari Keputeraan Agong. Takkan mahu ke HTAR Klang pula, terkenal itu dengan kesesakan dan lama tempoh menunggu.

Sewaktu saya dihujani tumbukan, saya lihat ada dua orang remaja Cina merakam kejadian tersebut. Video yang saya ada singkat sangat, tak dapat tunjuk scene sebenar. Tak sempat nak minta rakaman tersebut, bergegas siapkan tugasan menghantar rider yang menanti.

Rider Sri Lanka itu beri tambang lebih daripada sepatutnya, dua-dua mahu beri duit lebih, saya terpaksa ambil daripada salah seorang. Mereka luahkan rasa kekesalan kerana menunggu di bus stop itu. Saya nasihatkan mereka untuk pilih Starbuck Aeon sebagai pickup location, jelas sangat jauh daripada taxi, lebih selamat. Saya minta maaf kepada mereka kerana apa yang telah terjadi jelas bukan sikap rakyat Malaysia secara keseluruhan.

Pemandu teksi sekalian, sikap segelintir daripada anda hanya mengeruhkan keadaan. Masyarakat semakin takut dengan teksi. Puas hati? Teruskan dengan sikap ganas anda, mana tahu boleh jadi jutawan.

Saya harap pihak PDRM dapat memberi amaran yang jelas dan tegas kepada para pemandu teksi. Ini bukan kes pertama dan saya yakin bukan yang terakhir. Ramai sudah rakan Grab Driver yang menjadi mangsa. Ramai juga penumpang Grab /Rider yang dihalau keluar daripada kereta Grab oleh pemandu teksi. Malaysia negara bertamadun. Sikap ganas segolongan Pemandu Teksi wajib dibanteras.

kredir: Abu Ibrohim via penmerah

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*