Hati-hati Dengan Gigitan Atau Dicakar Kucing, Kemungkinan Risiko Jangkitan Rabies

Loading...
Like Page Kami Di Facebook!
hati-hati dengan gigitan atau dicakar kucing, kemungkinan risiko jangkitan rabies

hati-hati dengan gigitan atau dicakar kucing, kemungkinan risiko jangkitan rabies

Berikutan dengan penyakit rabies yang semakin serius, orang ramai dinasihati tidak mengambil mudah sekiranya mereka digigit atau dicakar oleh kucing atau anjing kerana ia mempunyai risiko jangkitan penyakit anjing gila atau rabies.

Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) Negeri, Dr. Fuziah Muhayat menjelaskan, risiko jangkitan penyakit itu bukan hanya melibatkan anjing sahaja, malah kucing juga.

“Bukan hanya kalau digigit anjing, orang ramai juga harus segera ke pusat kesihatan terdekat untuk mendapatkan pemeriksaan dan rawatan jika digigit atau dicakar kucing kerana berkemungkinan risiko jangkitan rabies berlaku,” katanya.

Dari laporan Bernama, pada hari Selasa yang lepas, seorang suri rumah telah digigit kucing peliharaannya di Kampung Menteri, Kuala Sepetang namun tiada tanda kucing itu dijangkiti wabak rabies.

Bagaimanapun, kucing itu telah dikuarantin serta pemantauan klinikal dilakukan kepada kucing tersebut sehingga tempoh 14 hari.

Pemilik kucing tersebut bernama Norhayati Abdul Hamid, 41, tidak menyangka haiwan peliharaannya itu akan menggigitnya.

Dia menceritakan semula kejadian itu yang berlaku pada pukul 11 pagi ketika dia sedang sibuk menyiang ikan belanak di dapur sebelum kucing itu tiba-tiba menggigit jari kanannya.

“Saya ingat gigitan ini tidak memudaratkan sehingga kakitangan DVS mengarahkan saya mendapat rawatan kerana sekarang ini wabak penyakit anjing gila di sini,” katanya kepada Bernama.

Sumber: Siakap Keli/Sinar Online/ Bernama

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*