Kubur Memberi Nasihat – Luangkan Masa 2 Minit Membacanya

Loading...
Like Page Kami Di Facebook!

Nasihat Kubur:

Aku adalah tempat yg paling gelap di antara yang gelap, maka terangilah aku dgn TAHAJUD.

Aku adalah tempat yang paling sempit, maka LUASKAN aku dengan ber SILATURAHIM.

Aku adalah tempat yang paling sepi maka RAMAIkanlah aku dengan perbanyak baca AL-QUR’AN.

Aku adalah tempatnya binatang-binatang yang menjijikan maka racunilah ia dengan Amal SEDEKAH

Aku yang menyepitkanmu hingga hancur bilamana tidak Solat, bebaskan sempitan itu dengan SOLAT

Aku adalah tempat untuk merendammu dengan cairan yang sangat amat sakit, bebaskan rendaman itu dengan PUASA..

Aku adalah tempat Munkar dan Nakir bertanya, maka Persiapkanlah jawapanmu dengan Perbanyak mengucapkan Kalimah “LAILAHAILALLAH”…

Tiap-tiap Yang bernyawa akan merasai mati, dan bahawasanya pada hari kiamat sahajalah akan disempurnakan balasan kamu. ketika itu sesiapa Yang dijauhkan dari neraka dan dimasukkan ke syurga maka Sesungguhnya ia telah berjaya. dan (ingatlah bahawa) kehidupan di dunia ini (meliputi Segala kemewahannya dan pangkat kebesarannya) tidak lain hanyalah kesenangan bagi orang-orang Yang terpedaya.” (Surah Ali Imran 3:185) -n.i-

sumber:sehinggit

Jika rasa bermanfaat,Tolonglah share kpd yang lain supaya tersebar kebaikan.. Semoga mendapat pahala yang berterusan.. Amin..

seterusnya…

 

INI KISAH BAGAIMANA MUHAMMAD ALI MEMELUK ISLAM.. SEJARAH BELIAU YANG TIDAK SEMUA TAHU!

Pemergian lagenda tinju, Muhammad Ali, diratapi segenap pelusuk dunia terutama sekali peminat-peminat sukan tinju.

Namun sedikit yang mengetahui kisah bagaimana lagenda tinju itu memeluk Islam dan liku-liku yang perlu dilalui olehnya sebagai seorang Muslim dan juga ‘public figure’ di Amerika Syarikat.

Demi Mempertahankan Pendirian Sebagai Muslim, Gelarannya Pernah Dilucut. Ini Kisah Bagaimana Muhammad Ali Memeluk Islam.

Nama lahir Muhammad Ali adalah Cassius Marcellus Clay dan dia dilahirkan 17 Januari 1942 di Kentucky, US. Ali memulakan kariernya dalam arena tinju sejak berumur 12 tahun.

Masuk Islam –Pada 1964, Muhammad Ali mendedahkan dia sudah memeluk Islam. Ketika pengumuman itu dibuat, Muhammad Ali baru sahaja mengalahkan Sonny Liston dan memegang nama sebagai juara dunia kelas berat. Dan berita Ali masuk Islam sememangnya mencetuskan beberapa pihak panas punggung.

Difahamkan, Ali telah didorong oleh Malcom X untuk memeluk Islam.

Pada Mac 1964, pemimpin Nation of Islam, Elijah Muhammad, telah menggantikan nama Clay menjadi Muhammad Ali dan sejak itu peninju tersebut tidak lagi menggunakan nama Clay.

“Cassius Clay adalah nama hamba. Saya tidak memilihnya dan saya tak mahukannya. Saya adalah Muhammad Ali, satu nama yang bebas – ia bermaksud dicintai Tuhan dan saya mahu orang ramai menggunakan nama itu ketika bercakap dengan saya”, ujar beliau.

Disebabkan Ali memeluk Islam, akhbar-akhbar di negara tersebut merasa mereka dikhianati dan ada yang menuduhnya berbuat sedemikian kerana ingin melariskan penjualan tiket.

Selain dikenali sebagai peninju, Ali juga terkenal sebagai seorang yang lantang bersuara dalam isu politik dan agama. Malah dia terkenal sebagai seorang yang bijak berkata-kata.

Pada 1967 Ali dimasukkan ke penjara kerana tidak mahu menyertai perang menentang Vietnam disebabkan berpendirian sebagai seorang muslim.

“Macam mana saya nak bunuh seseorang jika saya sembahyang lima kali sehari untuk keamanan”, soal Ali pada 1967.

Disebabkan pendirian itu, Ali tidak dibenarkan menyertai boxing selama tiga tahun dan gelarannya dilucutkan.

Tegas menegakkan Islam sampai ke akhir hayat

Sampai ke hari-hari terakhirnya, Ali masih lagi dilihat tegas dalam mempertahankan Islam terutamanya di Amerika. Kata-kata tegas dari Muhammad Ali berjaya mematahkan ‘serangan’ Donald Trump terhadap Islam susulan serangan di Perancis.

“Saya seorang muslim dan pembunuhan orang tidak bersalah di tidak ada kena-mengena dengan Islam di Perancis, San Bernardino, atau dimana-mana di dunia ini. Muslim sejati akan tahu cara kejam yang digelar “Islamic Jihadist” itu sangat bertentangan dengan apa yang diajarkan oleh Islam”

“Kami sebagai muslim perlu berdiri menentang mereka yang menggunakan Islam untuk agenda peribadi. Mereka telah melencongkan ramai orang dari belajar tentang Islam. Muslim sejati tahu dan patut tahu ianya salah di sisi Islam untuk memaksa orang memeluk agama Islam.

Ali bukan sahaja tokoh sukan tinju, tapi beliau juga merupakan seorang tokoh dalam dunia Islam yang disegani ramai.

Sesungguhnya pemergian Ali akan dirasai oleh seluruh umat Islam.- pawervirall

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*