PAD ‘Berdarah’ Jika TIDAK Dibasuh Akan DIJILAT SYAITAN ?! Ustaz Beri JAWAPAN Buat Wanita TERKEJUT

Loading...
Like Page Kami Di Facebook!

Dah jadi satu rutin bagi perempuan bila sedang datang bulan, pad yang telah digunakan mesti dicuci dengan bersih sebelum dibuang.

Rasanya daripada pertama kali datang bulan lagi kita dah dididik oleh ibu untuk sentiasa memastikan kebersihan terjaga. Ada pula ‘cakap-cakap’ yang kalau tak basuh pad yang berdarah nanti dijilat syaitan. Seram wey. Oleh sebab tu memang tak berani nak buang sebelum cuci.

Namun begitu, percaya tak kalau kami katakan bahawa sebenarnya pad yang telah digunakan sebenarnya tak perlu dicuci?

TAK PERLU CUCI KALAU GUNA PAD

Ulama’ berpendapat, pad yang sudah digunakan wajib dicuci adalah bidaah dan satu kesilapan dalam pemahaman hukum-hukum agama. Sebenarnya, ia adalah sunat untuk ditanam tetapi kalau tidak ditanam, harus dibuang di dalam tong sampah. Apa yang penting jangan dibuang merata-rata tempat.

Seperti yang dijelaskan oleh Ustaz Azhar, situasinya sama seperti kapas luka yang digunakan tidak perlu dibasuh sebelum dibuang. Cuma pasti kan ia dibuang pada tempat yang sesuai.

DALIL CUCI UNTUK KAIN


Kalau dilihat dari sudut agama, pakaian yang terkena haid haruslah dibasuh sehingga hilang darah tersebut dan boleh digunakan untuk bersolat. 
Haid adalah termasuk benda najis dan berdasarkan hadis dari Asma, puteri Abu Bakar, bahawa Nabi SAW bersabda tentang darah haid yang terkena pada pakaian:

“Hendaklah (perempuan itu) mengeriknya (darah haid tersebut) kemudian menggosoknya dengan air kemudian mencucinya, kemudian ia (boleh) solat dengan kainnya itu,” Bukhari dan Muslim.

Dalil yang menunjukkan hal ini, dari Asma binti Abi Bakr, beliau berkata, “Seorang wanita pernah mendatangi Nabi SAW kemudian berkata, “Di antara kami ada yang bajunya terkena darah haid. Apa yang harus kami buat?,” Beliau menjawab, “Gosok dan keriklah pakaian tersebut dengan air, lalu percikkanlah. Kemudian solatlah dengannya.”

Zaman dulu mana ada pad untuk digunakan sewaktu datang haid. Jadi, kain yang digunakan perlu dicuci terlebih dahulu untuk digunakan semula.

Pasal syaitan jilat pad berdarah dan sebagainya tu janganlah anda percaya. Jika pad dibuang pada tempat yang betul, insyaAllah semuanya pasti selamat.

Semoga pencerahan ini sedikit sebanyak membantu anda dalam menjawab persoalan yang selama ini mungkin kita tidak pernah tahu.

Sumber :cerpenvirall

Artikel trending dibawah

[VIDEO] Romantik! Juliana Evans Dan Suami Buat Aksi Titanic Atas Kapal

Nampaknya musim artis bercuti telah bermula. Pasangan pengantin baru Juliana Evans dan suaminya suaminya iaitu Tengku Shariffuddin Shah Tengku Sulaiman Shah Al-Hajj
nampaknya sedang menikmati honeymoon di atas kapal. Jom lihat beberapa keping gambar yang dikongsikan sendiri oleh Juliana di laman Instagram beliau.

[VIDEO] Romantik! Juliana Evans Dan Suami Buat Aksi Titanic Atas Kapal[VIDEO] Romantik! Juliana Evans Dan Suami Buat Aksi Titanic Atas Kapal[VIDEO] Romantik! Juliana Evans Dan Suami Buat Aksi Titanic Atas Kapal[VIDEO] Romantik! Juliana Evans Dan Suami Buat Aksi Titanic Atas Kapal

Rata-rata netizen memuji kemesraan dan keromantikan pasangan sama cantik dan sama padan ini. Malah ada juga sempat menyelitkan doa agar Juliana dan Tengku Adeq dimurahkan rezeki untuk menimang cahaya mata selepas percutian ini.

Apa yang lebih menarik, mereka sempat melakukan aksi romantik seperti dalam filem Titanic. Jom lihat video ini, Sweet kan?

Hopeless romantic 😋💙

A post shared by Juliana Sophie Evans (@julianaevans) on Oct 30, 2017 at 7:17am PDT

Juliana bernikah dengan lelaki pilihan hatinya, Tengku Adeq pada 30 April yang lalu. Suaminya yang merupakan kerabat diraja Johor dan Selangor itu sudah berkenalan sejak dua tahun sebelum pernikahan.

Pelakon dan pengacara Juliana Evans selamat menjadi isteri kepada lelaki pilihannya Tengku Shariffuddin Shah Tengku Sulaiman Shah Al-Hajj, 29, dengan sekali lafaz, kira-kira pukul 10.45 pagi Ahad.

Juliana atau nama sebenarnya Juliana Sophie Johari Evans, 27, dan jejaka yang merupakan kerabat diraja Johor dan Selangor itu dinikahkan oleh Imam Masjid Istana Alam Shah Klang, Mohd. Rasid Mahful dalam sebuah majlis tertutup.

Pelakon filem Hantu Bonceng dalam satu kenyataan kepada mStar Online meluahkan syukur kerana majlis ijab dan kabul itu berjalan lancar dengan dihadiri keluarga terdekat kedua-belah pihak.

Datuk Seri Shah Rezza turut hadir pada majlis pernikahan tertutup pasangan ini.

“Alhamdulillah, saya kini sah bergelar isteri Tengku Shariffuddin Shah dan kini sudah bersedia untuk memikul tanggungjawab dalam kehidupan rumah tangga.

“Saya berharap agar peminat terus mendoakan kebahagiaan kami. Saya akan meneruskan aktiviti seni seperti biasa selepas ini,” ujarnya.

Juliana dan Tengku Shariffuddin menjalinkan hubungan istimewa sejak dua tahun lalu.

Majlis resepsi pasangan itu dijangka akan diadakan selepas Hari Raya Aidilfitri ini.

 

Sumber : mstar and mediahijrah

Loading...

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*